GLUTONIC CODE OF CULTURE AS AN ACTUALIZER OF SOCIO-CULTURAL INFORMATION IN MODERN COMMUNICATION PRACTICES

Main Article Content

Valentyna Kalko
Mykola Kalko

Abstract

Introduction. Nominative units are a significant actualizer of socio-cultural information, since their deep meaning is immersed in social memory, connected with historical experience, and motivated by empirical practices. The glutonic code is a system of signs that is assimilated by an individual and used throughout life, being adjusted according to the circumstances that arise in a person.

Article Details

Section
Статті
Author Biographies

Valentyna Kalko, Professor of the Department of Ukrainian Linguistics and Applied Linguistics, Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy (Cherkasy, Ukraine)

Doctor of Philological Sciences, Professor,
Professor of the Department of Ukrainian Linguistics and Applied Linguistics,
Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy
(Cherkasy, Ukraine)
e-mail: mkalko@ukr.net
ORCID: http://orcid.org/0000-0002-9394-1664
Identifier Scopus-Author: 57219247796

Mykola Kalko, Professor, Professor of the Department of Ukrainian Linguistics and Applied Linguistics, Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy (Cherkasy, Ukraine)

Doctor of Philological Sciences, Professor,
Professor of the Department of Ukrainian Linguistics and Applied Linguistics,
Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy
(Cherkasy, Ukraine)
e-mail: mkalko@gmail.com
ORCID: http://orcid.org/0000-0001-6042-4436
Identifier Scopus-Author: 57219238410

References

Гриценко П. Ю., Руснак Н. О., Руснак Ю. М., Струк І. М. Етнолінгвістика: українська мова. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 432 с.

Гриценко С. П. Час запозичення як параметр опису історії українського лексикону. Science and education. A new dimension. Philology. Vоl. 33. Iss.123. Budapest, 2017. S. 31–36.

Гоменюк І. Мурашник. Нотатки на манжетах історії Галичини, Буковини та Закарпаття. Київ : Віхола, 2023. 336 с.

Етимологічний словник української мови: В 7 т. / ред. кол.: О. С. Мельничук (гол. ред.). Київ: Наукова думка, 1985. Т. 2: Д–Копці. 572 с.

Колоїз Ж. В. Українська оказіональна деривація. Київ : Акцент, 2007. 311 с.

Колоїз Ж. В., Масляєва І. В. Глютонійні паремії як згустки лінгвокультурної інформації національної спільноти. Philological sciences, Іntercultural communication and translation studies: an experience and challenges : іnternational scientific and practical conference. Czestochowa : “Baltija Publishing”, 2021. Vol. 1. P. 21–25.

Плюта О. П. Їжа та кухня в системі ціннісно-ментальних символів культури. Питання культурології. 2019. Вип. 35. С. 214–225.

Селіванова О. О. Нариси з української фразеології (психокогнітивний та етнокультурний аспекти). Київ; Черкаси: Брама, 2004. 275 с.

Сидяченко Н. Г. Нюанси ковбасного епітета. Культура слова. 1992. № 43. С. 20–22.

Словник сучасного українського сленгу / упоряд. Т. М. Кондратюк. Харків : Фоліо, 2006. 350 с.

Словник української мови. В 11 т. / ред. кол. : І. К. Білодід (голова) та ін. Київ : Наукова думка, 1973. Т. 4. 700 с.

Словник української мови. В 20 т. / ред. кол. : В. А. Широков та ін. Київ : Наукова думка, 2016. Т. 7. 914 с.

Ставицька Л. О. Український жаргон : словник. Київ : Критика, 2005. 494 с.

Тараненко О. О. Формування нової системи соціальних цінностей і пріоритетів українського суспільства (на матеріалах української мови кінця XX — початку XXI ст.). Мовознавство. 2012. № 5. С. 13–40.

Чорновол І. Українська фракція Галицького крайового сейму. 1861–1901 (нарис з історії українського парламентаризму). Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2002. 288 с.

Amerykańska antropologia kognitywna / wybór i red. M. Buchowski. Warszawa : Instytut Kultury, 1993. 296 р.

Barthes R. L’effet de réel. Communications. 1968. Vol. 11. S. 84–89.

Barthes R. Mit i znak. Eseje. Warszawa : PIW, 1970. 327 s.

Barthes R. Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. Food and Culture: A Reader. New York and London : Routledge, 1997. Р. 20–27.

Bertrand D. Un gâteau indo-européen. Précis de sémiotique littéraire. Paris : Nathan, 2000. Р. 142–43.

Civitello L. Cuisine and Culture: a History of Food and People. Hoboken : John Wiley & Sons, 2008. 170 р.

Danesi M. Signs, Thought, and Culture: A Basic Course in Semiotics. Toronto : Canadian Scholar’s Press, 1998. 292 р.

Dvorak M. The Ethno-Semiotics of Food: A. M. Klein’s ‘Second Scroll’ as Recipe for Multiculturalism. Mosaic. 1996. Vol. 29. Iss. 3. P. 15–20.

Eco U. A Theory of Semiotics. Bloomington : Indiana University Press, 1976. 368 р.

Jakobson R. Szczupak po polsku. Prace Polonistyczne.1965. Vol. XX. Р. 132–141.

Lotman J. M. Universe of the mind: A semiotic theory of culture. Bloomington : Indiana University Press, 1990. 302 р.

Lеvi-Strauss C. The Naked Man. New York : Harper and Row, 1981. 764 р 28. Lеvi-Strauss C. Totemism. Boston : Beacon press, 1963. 132 р.

Stano S. Eating the Other: A Semiotic Approach to the Translation of the Culinary Code. Torino :

Universitari Libra, 2014. 230 p.