GLUTONIC CODE OF CULTURE AS AN ACTUALIZER OF SOCIO-CULTURAL INFORMATION IN MODERN COMMUNICATION PRACTICES
Main Article Content
Abstract
Introduction. Nominative units are a significant actualizer of socio-cultural information, since their deep meaning is immersed in social memory, connected with historical experience, and motivated by empirical practices. The glutonic code is a system of signs that is assimilated by an individual and used throughout life, being adjusted according to the circumstances that arise in a person.
Article Details
References
Гриценко П. Ю., Руснак Н. О., Руснак Ю. М., Струк І. М. Етнолінгвістика: українська мова. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 432 с.
Гриценко С. П. Час запозичення як параметр опису історії українського лексикону. Science and education. A new dimension. Philology. Vоl. 33. Iss.123. Budapest, 2017. S. 31–36.
Гоменюк І. Мурашник. Нотатки на манжетах історії Галичини, Буковини та Закарпаття. Київ : Віхола, 2023. 336 с.
Етимологічний словник української мови: В 7 т. / ред. кол.: О. С. Мельничук (гол. ред.). Київ: Наукова думка, 1985. Т. 2: Д–Копці. 572 с.
Колоїз Ж. В. Українська оказіональна деривація. Київ : Акцент, 2007. 311 с.
Колоїз Ж. В., Масляєва І. В. Глютонійні паремії як згустки лінгвокультурної інформації національної спільноти. Philological sciences, Іntercultural communication and translation studies: an experience and challenges : іnternational scientific and practical conference. Czestochowa : “Baltija Publishing”, 2021. Vol. 1. P. 21–25.
Плюта О. П. Їжа та кухня в системі ціннісно-ментальних символів культури. Питання культурології. 2019. Вип. 35. С. 214–225.
Селіванова О. О. Нариси з української фразеології (психокогнітивний та етнокультурний аспекти). Київ; Черкаси: Брама, 2004. 275 с.
Сидяченко Н. Г. Нюанси ковбасного епітета. Культура слова. 1992. № 43. С. 20–22.
Словник сучасного українського сленгу / упоряд. Т. М. Кондратюк. Харків : Фоліо, 2006. 350 с.
Словник української мови. В 11 т. / ред. кол. : І. К. Білодід (голова) та ін. Київ : Наукова думка, 1973. Т. 4. 700 с.
Словник української мови. В 20 т. / ред. кол. : В. А. Широков та ін. Київ : Наукова думка, 2016. Т. 7. 914 с.
Ставицька Л. О. Український жаргон : словник. Київ : Критика, 2005. 494 с.
Тараненко О. О. Формування нової системи соціальних цінностей і пріоритетів українського суспільства (на матеріалах української мови кінця XX — початку XXI ст.). Мовознавство. 2012. № 5. С. 13–40.
Чорновол І. Українська фракція Галицького крайового сейму. 1861–1901 (нарис з історії українського парламентаризму). Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2002. 288 с.
Amerykańska antropologia kognitywna / wybór i red. M. Buchowski. Warszawa : Instytut Kultury, 1993. 296 р.
Barthes R. L’effet de réel. Communications. 1968. Vol. 11. S. 84–89.
Barthes R. Mit i znak. Eseje. Warszawa : PIW, 1970. 327 s.
Barthes R. Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. Food and Culture: A Reader. New York and London : Routledge, 1997. Р. 20–27.
Bertrand D. Un gâteau indo-européen. Précis de sémiotique littéraire. Paris : Nathan, 2000. Р. 142–43.
Civitello L. Cuisine and Culture: a History of Food and People. Hoboken : John Wiley & Sons, 2008. 170 р.
Danesi M. Signs, Thought, and Culture: A Basic Course in Semiotics. Toronto : Canadian Scholar’s Press, 1998. 292 р.
Dvorak M. The Ethno-Semiotics of Food: A. M. Klein’s ‘Second Scroll’ as Recipe for Multiculturalism. Mosaic. 1996. Vol. 29. Iss. 3. P. 15–20.
Eco U. A Theory of Semiotics. Bloomington : Indiana University Press, 1976. 368 р.
Jakobson R. Szczupak po polsku. Prace Polonistyczne.1965. Vol. XX. Р. 132–141.
Lotman J. M. Universe of the mind: A semiotic theory of culture. Bloomington : Indiana University Press, 1990. 302 р.
Lеvi-Strauss C. The Naked Man. New York : Harper and Row, 1981. 764 р 28. Lеvi-Strauss C. Totemism. Boston : Beacon press, 1963. 132 р.
Stano S. Eating the Other: A Semiotic Approach to the Translation of the Culinary Code. Torino :
Universitari Libra, 2014. 230 p.