НАЙМЕНУВАННЯ ВЕЛИКОДНЬОГО ХЛІБА В СЕРЕДНЬОНАДДНІПРЯНСЬКИХ ГОВІРКАХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Г. І. Мартинова
Т. В. Щербина

Анотація

У статті розглянуто найменування обрядового хліба як складника духовної культури жителів Середньої Наддніпрянщини, у мовленні яких на позначення великодньої випічки побутують лексеми бабка й паска, що в різних зонах досліджуваного ареалу диференційовані щодо семантичної структури й функційного навантаження. Мета статті – вивчити лексику на позначення великоднього хліба та його елементів у середньонаддніпрянських говірках, проаналізувати семантичну структуру найменувань у різних зонах цього діалектного континууму, дослідити динаміку засвідчених номінативних одиниць і їхню функційну активність у зазначеному ареалі.
Виокремлено говірки з послідовним розрізненням значень цих лексем у межах однієї тематичної групи; говірки, у яких названі номінативні одиниці функціюють як синоніми; говірки, де слова паска й бабка належать до різних тематичних груп лексики.
Звернено увагу на динаміку досліджуваних найменувань у середньонаддніпрянських говірках,
констатовано, що, попри зміни в соціальній, політичній, економічній, науковій сферах, які вплинули на матеріальну культуру діалектоносіїв, лексико семантична система середньонаддніпрянських говірок зберігає архаїчні мовні риси.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті
Біографії авторів

Г. І. Мартинова, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького (Черкаси, Україна)

Доктор філологічних наук, професор
кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики,
Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
(Черкаси, Україна)
e-mail: ganmart@meta.ua
ORCID: http://orcid.org/0000-0002-8033-075X

Т. В. Щербина, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького (Черкаси, Україна)

Кандидат філологічних наук,
доцент кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики,
Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
(Черкаси, Україна)
e-mail: Tanya_Bevz@і.ua
ORCID: http://orcid.org/ 0000-0003-0008-5983

Посилання

Герус Л. Хліб у весняній обрядовості українців. Вісник Львівського університету. Серія історична. 2012. Вип. 47. С. 142–173.

Гороф’янюк І. Номінація хліба в українських центральноподільських говірках: етнолінгвістичний контекст.

Slavia Оrientalis, T. LXXII, NR 4, 2023. С. 863–875.

Доброльожа Г. Хліб та борошняні вироби в поліській фразеології: історичний та етнокультурний коментар.

Мовознавчий вісник: зб. наук. праць / Відп. ред. Г. І. Мартинова. Черкаси : Вид. відділ ЧНУ, 2012. Вип. 14–15. С. 128–134.

Килимник С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні : У 3 кн., 6 т. Київ : Обереги, 1994. Кн. ІІ. 400 с.

Кірілкова Н. В. Назви великодньої випічки в говірках Рівненщини. Діалекти в синхронії та діахронії:

загальнослов’янський контекст. Київ : ТОВ «КММ», 2014. С. 219–223.

Кримський А. Ю. Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного.

Відтвор. з авт. макету: Аг. Кримський. Звинигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та

діялектичного. З географічною мапою та малюнками. Київ, 1930. Черкаси : Вертикаль, 2009. XVI, 438 с.

Мазур Г. Найменування великоднього хліба в українських говірках Карпат. Гуцульські говірки.

Лінгвістичні та етнолінгвістичні дослідження. Львів, 2000. С. 157–165.

Оскирко О. П. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках. Науковий вісник

Ужгородського університету. Серія «Філологія». Вип. 1 (39). Ужгород, 2018. С. 122–125.

Скуратівський В. Русалії : [монографія]. Київ : Довіра, 1996. 734 с.

Сумцов Н. Хлебъ въ обрядахъ и песняхъ. Харків, 1885. 137 с.

Хобзей Н. В. Текст і словник: площини перетину. Діалекти в синхронії та діахронії: текст як джерело

лінгвістичних студій. Київ : КММ, 2015. С. 432–439.

Шарапа М. В. Вербальні та невербальні компоненти у весняно-літніх календарних обрядах Середнього

Полісся : дис. … канд. філол. наук : 10.02.01 / Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

Київ, 2011. 330 с.

Шелемех В. Назви хліба у календарній обрядовості в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя.

Gwary dziś. 6. Aktualne problemy 17 dialektologii słowiańskiej / red. J. Sierociuk. Poznań : Wydawnictwo poznańskiego

towarzystwa przyjaciόł nauk, 2012. S. 65–73

Умовні скорочення використаних джерел

ГЗП – Говірки Західної Полтавщини : Збірник діалектних текстів / Упорядник Г. І. Мартинова. Черкаси : ПП

Чабаненко Ю. А., 2012. 325 с.

ГПК – Говірки Південної Київщини : Збірник діалектних текстів / Упорядники Г. І. Мартинова, З. М. Денисенко,

Т. В. Щербина. Черкаси : ПП Чабаненко Ю. А., 2008. 370 с

Грінч – Грінченко Б. Д. Словарь української мови. Украинско-русский словарь. Т. 1 : А-Н. Берлін : Українське

Слово, 1924. 1109 c.

ГЧ – Говірки Черкащини : Збірник діалектних текстів / Упорядники Г. І. Мартинова, Т. В. Щербина, А. А. Таран.

Черкаси : ПП Чабаненко Ю. А., 2013. 870 с.

ЕСУМ – Етимологічний словник української мови : В 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Редкол.

О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. Київ : Наукова думка, 1982. Т. 1: А – Г / Укл.: Р. В. Болдирєв та ін. 1982. 632 с.;

Т. 4: Н – П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. 2003. 656 с.

Онишк. – Онишкевич М. Й. Словник бойківських говірок : [у 2 ч.]; АН УРСР, Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні.

Київ : Наукова думка, 1984. Ч. 1: А-Н. 495 с.; Ч. 2: О-Я. 517 с.

ССГ – Мартинова Г. І., Щербина Т. В. Словник середньонаддніпрянських говірок. Черкаси : Видавець

Чабаненко Ю. А. 478 с.

СУМ – Словник української мови. В 11 т. / ред. кол. : І. К. Білодід (голова) та ін. Київ : Наукова думка, 1970–

Т. 1. 1970. 779 с.; Т. 4. 1973. 840 с; Т. 6. 1975. 832 с.