THE NAME OF EASTER BREAD IN MIDDLE DNIEPER DIALECTS
Main Article Content
Abstract
Introduction. The name of bread products is one of the components of the spiritual culture of the people, where the traditional and the innovative are intertwined. Depending on the linguistic and ethnographic zones, ritual pastries differed in ingredients, preparation features, and purposes. The research of the names of ritual bread and the formal and semantic connections between its varieties, the areas where these nominative units are used, become material for establishing interzonal parallels which are not only Ukrainian but also all-Slavic. The results will be useful for historians of the language or researchers of its modern state.
The purpose. The article aims to study the vocabulary for Easter bread and its elements in Middle Dnieper dialects. Its purpose is to analyse the semantic structure of the analysed nouns in different zones of the Middle Dnieper dialect, and to investigate the dynamics of attested nominative units and their functional activity in the study area.
The methods. The work uses a descriptive method (systematization and interpretation of the lexical material), a comparative method (identification of common and different lexical systems of various zones of the Middle Dnieper speech), a lingua geographical method (study of the spatial behaviour of the investigated linguistic units).
Results. The inter-thematic connections of the analysed names, especially the thematic group of the wedding vocabulary, are evident. Attention is drawn to the dynamics of the studied values in Middle Dnieper dialects. On the one hand, the boundaries between the names of different realities are unclear. On the other hand, the preservation of the traditional culture of the Middle Dnieper people in the names of Easter pastries is noted.
Originality. The names of Easter pastries in the Middle Dnieper dialects have been analysed for the first time in the scientific literature. The research was based on the material of various thematic connected texts, which made it possible to reveal the peculiarities of the functioning of the analysed linguistic units in the system.
Conclusion. Easter bread is called paska in the majority of Middle Dnieper dialects. The analysis of the names of Easter pastries in dialect texts represents sayings in which the name of Easter bread, regardless of the peculiarities of its preparation, is presented in the same way by the lexeme paska. In part of the range, the nomen paska denotes the only known type of traditional pastry. The words paska and babka denote types of Easter bread in transitive and mixed-transitive Middle Dnieper dialects. The lexical-semantic system preserves archaic linguistic features due to changes in the social, political, economic, and scientific spheres that affected the material culture of the dialect speakers.
Article Details
References
Герус Л. Хліб у весняній обрядовості українців. Вісник Львівського університету. Серія історична. 2012. Вип. 47. С. 142–173.
Гороф’янюк І. Номінація хліба в українських центральноподільських говірках: етнолінгвістичний контекст.
Slavia Оrientalis, T. LXXII, NR 4, 2023. С. 863–875.
Доброльожа Г. Хліб та борошняні вироби в поліській фразеології: історичний та етнокультурний коментар.
Мовознавчий вісник: зб. наук. праць / Відп. ред. Г. І. Мартинова. Черкаси : Вид. відділ ЧНУ, 2012. Вип. 14–15. С. 128–134.
Килимник С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні : У 3 кн., 6 т. Київ : Обереги, 1994. Кн. ІІ. 400 с.
Кірілкова Н. В. Назви великодньої випічки в говірках Рівненщини. Діалекти в синхронії та діахронії:
загальнослов’янський контекст. Київ : ТОВ «КММ», 2014. С. 219–223.
Кримський А. Ю. Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного.
Відтвор. з авт. макету: Аг. Кримський. Звинигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та
діялектичного. З географічною мапою та малюнками. Київ, 1930. Черкаси : Вертикаль, 2009. XVI, 438 с.
Мазур Г. Найменування великоднього хліба в українських говірках Карпат. Гуцульські говірки.
Лінгвістичні та етнолінгвістичні дослідження. Львів, 2000. С. 157–165.
Оскирко О. П. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках. Науковий вісник
Ужгородського університету. Серія «Філологія». Вип. 1 (39). Ужгород, 2018. С. 122–125.
Скуратівський В. Русалії : [монографія]. Київ : Довіра, 1996. 734 с.
Сумцов Н. Хлебъ въ обрядахъ и песняхъ. Харків, 1885. 137 с.
Хобзей Н. В. Текст і словник: площини перетину. Діалекти в синхронії та діахронії: текст як джерело
лінгвістичних студій. Київ : КММ, 2015. С. 432–439.
Шарапа М. В. Вербальні та невербальні компоненти у весняно-літніх календарних обрядах Середнього
Полісся : дис. … канд. філол. наук : 10.02.01 / Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.
Київ, 2011. 330 с.
Шелемех В. Назви хліба у календарній обрядовості в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя.
Gwary dziś. 6. Aktualne problemy 17 dialektologii słowiańskiej / red. J. Sierociuk. Poznań : Wydawnictwo poznańskiego
towarzystwa przyjaciόł nauk, 2012. S. 65–73
Умовні скорочення використаних джерел
ГЗП – Говірки Західної Полтавщини : Збірник діалектних текстів / Упорядник Г. І. Мартинова. Черкаси : ПП
Чабаненко Ю. А., 2012. 325 с.
ГПК – Говірки Південної Київщини : Збірник діалектних текстів / Упорядники Г. І. Мартинова, З. М. Денисенко,
Т. В. Щербина. Черкаси : ПП Чабаненко Ю. А., 2008. 370 с
Грінч – Грінченко Б. Д. Словарь української мови. Украинско-русский словарь. Т. 1 : А-Н. Берлін : Українське
Слово, 1924. 1109 c.
ГЧ – Говірки Черкащини : Збірник діалектних текстів / Упорядники Г. І. Мартинова, Т. В. Щербина, А. А. Таран.
Черкаси : ПП Чабаненко Ю. А., 2013. 870 с.
ЕСУМ – Етимологічний словник української мови : В 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Редкол.
О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. Київ : Наукова думка, 1982. Т. 1: А – Г / Укл.: Р. В. Болдирєв та ін. 1982. 632 с.;
Т. 4: Н – П / Уклад.: Р. В. Болдирєв та ін.; Ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. 2003. 656 с.
Онишк. – Онишкевич М. Й. Словник бойківських говірок : [у 2 ч.]; АН УРСР, Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні.
Київ : Наукова думка, 1984. Ч. 1: А-Н. 495 с.; Ч. 2: О-Я. 517 с.
ССГ – Мартинова Г. І., Щербина Т. В. Словник середньонаддніпрянських говірок. Черкаси : Видавець
Чабаненко Ю. А. 478 с.
СУМ – Словник української мови. В 11 т. / ред. кол. : І. К. Білодід (голова) та ін. Київ : Наукова думка, 1970–
Т. 1. 1970. 779 с.; Т. 4. 1973. 840 с; Т. 6. 1975. 832 с.