МОВА – ПОЛІТИКА – ВІЙНА: ПОГЛЯД ЛІНГВІСТА: Рец. на кн.: Степаненко М. Політика і війна: закономірності та парадокси мовного розвитку (2022–2023 рр.): монографія. Харків : Видавець Іванченко І. С., 2024. 804 с. - Калько, В. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2024)
Миколу Івановича Степаненка сміливо можна назвати мовним хронікером ХХІ століття, адже завдяки його титанічним зусиллям упродовж 2017–2023 років вийшли друком п’ять монографій, у яких українська мова представлена в живому змінному розмаїтті, а лексикосемантична система української мови скрупульозно опрацьована в найновішому динамічному форматі як носій інформації про сучасні суспільно-історичні процеси. У жовтні 2024 року вийшла друком шоста монографія дослідника «Політика і війна: закономірності та парадокси мовного розвитку (2022–2023 рр.)», у якій масштабно проаналізовано лінгвомаркери окресленого періоду. Наскрізною ідеєю видання, думкою, яка пронизує увесь його зміст, можна вважати тезу М. Гайдеґґера, що мова є оселею буття, у якій живе людина. Рецензовану працю вирізняє масштабність постановки питання і завдання максимально повно через мовне тло зафіксувати воєнну ситуацію 2022–2023 років в Україні в її багатовимірному вияві.