DAS UKRAINISCHE KULTURERBE IN ZEITEN DES KRIEGES: EINE MEDIENPERSPEKTIVE AUS DER SICHT DER SÜDDEUTSCHEN ZEITUNG - Shvydka, Lyudmyla; Datsenko, Yevhinii (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2024)
У статті досліджено вплив війни на українську культурну спадщину, зосереджено увагу на руйнуванні історичних пам’яток та культурних об’єктів під час російської інвазії, що триває з лютого 2022 року. Аналіз ролі медіа у висвітленні руйнувань культурної спадщини під час війни та їх впливу на міжнародне усвідомлення проблеми є новим підходом у дослідженні наслідків дії збройних конфліктів на культуру. Мета статті – дослідити вплив війни на культурну спадщину України, зосередивши увагу на масштабах руйнування історичних пам’яток та об’єктів культури. Важливим компонентом є аналіз ролі медіа у висвітленні цих руйнувань та їхнього впливу на міжнародну свідомість. Застосовано критичний підхід до оцінювання інформаційних джерел для якісного аналізу медіарепортажів про факти руйнування культурних об’єктів в Україні. Простежено негативний вплив війни на культурну спадщину України, що спричинює руйнування важливих історичних пам’яток. Наголошено, що медіа слугують як інструментами політичної пропаганди, так і засобами привернення міжнародної уваги до цієї проблеми. Підсумовано, що для ефективного збереження культурної спадщини в умовах збройного конфлікту необхідно розробити стратегії захисту та міжнародного співробітництва. Результати роботи підтверджують важливість критичного підходу до медіарепортажів про конфлікти для кращого розуміння їхнього впливу на суспільство і політику.