ЕКСПЛІЦИТНО ВИРАЖЕНА ОЦІНКА В КОНТЕКСТІ НІМЕЦЬКОМОВНОГО ДІАЛОГІЧНОГО ДИСКУРСУ - Овсієнко, Л. О. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2016)
У статті розглянуто експліцитно виражену оцінку в контексті німецькомовного діалогічного дискурсу, особливу увагу приділено оцінно маркованій лексиці та оцінній частині висловлення. Інформація, яка закодована в структурі оцінного висловлення, або в значенні окремої лексеми, не однорідна стосовно ступеня легкості її декодування. Основою експліцитного змісту висловлення в контексті постає його пропозиційний зміст. Певна частина оцінних повідомлень у мовленні представлена експліцитно, за допомогою лексичних засобів (часто оцінні або ті, які містять оцінну семантику), спеціально призначених для безпосереднього передавання оцінки. Експліцитні оцінні номінації у фрагментах німецькомовних діалогічних дискурсів представлені за допомогою емотивної лексики, до складу якої входять не лише іменники, власні імена, а й форми їхніх уживаних предикатів. Представлені оцінні номінації мають особливий потенціал і виконують предикативну функцію, можуть бути виражені низкою оцінних іменників, прикметників, предикатами думки, прислівниками, вигуками тощо. Відповідно до ситуації міжособистісного спілкування експліцитно виражена оцінка в контексті може мати не тільки позитивне, негативне, а й нейтральне значення.