МОТИВАЦІЯ АНГЛІЙСЬКИХ ЕНТОМОНІМІВ СИНТАКСИЧНОЇ СТРУКТУРИ Adj+N - Коновалова, О. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2016)
У статті досліджено особливості мотивації англійських складених номенклатурних назв комах синтаксичної моделі Adj+N. Предметом аналізу слугували мотиваційні відношення ономасіологічної структури англійських ентомонімів, їхньої семантики із фрагментом знань про позначене. Основним методом дослідження є розроблений О.О. Селівановою когнітивно-ономасіологічний аналіз, який передбачає два етапи – інтерпретацію ономасіологічної структури англійських ентомонімів і моделювання фрагмента знань про комаху. Така методика дала змогу встановити закономірності сприймання й номінації особливого мікросвіту комах англійськими ентомологами. Найменування комах синтаксичної моделі Adj+N є досить поширеними в англійській терміносистемі. Ядро такої структури представлене здебільшого простим або похідним іменником на позначення таксону комахи, який визначає належність ентомона до певної категорійної ієрархії. Ад’єктивний компонент структури Adj+N визначається валентністю субстантива й переважно виражений простим (похідним) прикметником, що корелює із квалітативом, локативом, корелятивом та квантитативом. Синтаксична модель Adj+N англійських ентомонімів на структурному рівні може ускладнюватися за рахунок ад’єктивного або субстантивного елементів, які приєднуються до прикметника.