ЛЕКСИЧНА ВАРІАТИВНІСТЬ У ПАРЕМІЯХ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ (ЗА ЗБІРКОЮ МАТВІЯ НОМИСА) - Мартинова, Г. І.; Павлюк, Ю. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті розглянуто лексичну варіативність паремій Середньої Наддніпрянщини за матеріалами унікального зібрання прислів᾽їв і приказок середини XIX ст. Матвія Номиса. За особливостями варіативних компонентів вирізнено варіанти-синоніми та безпосередньо варіанти. Лексичній варіативності підлягають компоненти, що належать здебільшого до самостійних частин мови, репрезентують різні граматичні значення (предметності, непроцесуальності, процесуальності), причому зіставні варіанти можуть бути однією частиною мови або належати до різних лексико-граматичних класів. Більшість аналізованих варіативних одиниць становлять іменники, прикметники, дієслова, зрідка фіксуємо займенники, числівники й прислівники. Відзначено, що, замінюючи один чи два складники паремії різними варіантами, мовці зберігають тотожність пареміологічної одиниці. Серед варіативних компонентів засвідчені як специфічні, відмінні від літературно нормативних, назви, так і ті, що стали надбанням української літературної мови.