ДІЄСЛОВО В ГРАМАТИЧНОМУ СХІДНОСЛОВ’ЯНСЬКОМУ КОНТЕКСТІ - Кочерга, Г. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Статтю присвячено дослідженню дієслівних одиниць як номінативних знаків у писемних пам’ятках XIV–XVII ст. Описано проблему дієслівної деривації в традиційних і новітніх підходах, що полягає у визначенні мотиваційних особливостей дієслів, які витлумачені як категорія дії, що стосується субстанції, та їхньої знакової позиції в структурах свідомості, конекцій із концептуальною позицією мотиваторів. Розв’язання цієї проблеми потребує врахування діахронних чинників праслов’янського та східнослов’янського словотвору. Порушено проблему лінгвоментального механізму вторинного позначення, семантичної деривації, установлення межі семантично похідних одиниць. Виокремлено й змодельовано мотиваційність дієслівності структури значень слова на семному рівні та на рівні зв’язків лексико-семантичних варіантів.