СУЧАСНИЙ ПЕРЕКЛАД І МІЖКУЛЬТУРНА КОМУНІКАЦІЯ - Головаш, Ігор; Кобяков, Сергій; Погодіна, Марія (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті переосмислено проблему перекладу загалом та сучасного перекладу як засобу міжкультурної комунікації. Сучасний переклад з однієї мови на іншу все рідше виконує роль механічного відтворення термінів. Історично переклад так само пройшов етап простої заміни одних образів на інші. Процес перекладу, безсумнівно, необхідно розглядати як акт міжкультурної соціальної комунікації, у ході якої між джерелом і реципієнтом відбувається обмін фразовою або текстовою інформацією. Переклад являє собою процес перекодування думок, висловлених однією мовою, засобами іншої мови, або ж під час перекладу засобами третьої мови, він є посередником у межах одного сету, де відбувається полікультурна комунікація. На основі проведеного дослідження ми з’ясували, що правильний переклад є ефективним засобом міжкультурного спілкування в умовах глобалізації – це можливість показувати, заявляти й розмірковувати над тим, як переклад стає інструментом спілкування в різних спільнотах у світі з його ефективним розвитком через різні соціокультурні та лінгвістичні експерименти. Це також спроба об’єднати жанри міждисциплінарного навчання – культурологію, лінгвістику й дослідження глобалізації.