МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ УЯВЛЕННЯ ЗАПОРОЗЬКОГО КОЗАЦТВА У СВІТЛІ ПРІЗВИЩЕВИХ НАЗВ РЕЄСТРУ ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО НИЗОВОГО 1756 р. - Дзира, Іван (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті на матеріалі Реєстру Війська Запорозького Низового 1756 р. проаналізовано прізвищеві назви, в основах яких відображено поведінкові, психологічні, комунікативні особливості та інтелектуальний рівень особи. У межах цього семантичного поля виокремлено 27 базових і периферійних мотиваційних моделей. Установлено, що в процесі творення особових назв запорозького козацтва відповідні апелятиви мали високий ступінь антропонімізації. З’ясовано, що найвищу частотність мають мотиваційні моделі, які позначали осіб зі звичками й дефектами мовлення (208 носіїв), забіяк, бешкетників (118 носіїв) і розумних, освічених людей (117 носіїв). Найпродуктивнішою за лексико-семантичною наповненістю (32 одиниці) є мотиваційна модель на позначення ледарів, нероб і гуляк. Зроблена автором лінгвокультурологічна інтерпретація засвідчує, що морально-психологічному образові запорожців притаманні стихійність поведінки, підвищена рухова активність, демонструє значну поширеність грамотності на Запорожжі, дає змогу реконструювати окремі елементи неписаного кодексу козацької честі.