ПРИНЦИПИ НОМІНАЦІЇ ЧОЛОВІЧИХ ГОЛОВНИХ УБОРІВ У СУЧАСНИХ СЕРЕДНЬОНАДДНІПРЯНСЬКИХ ГОВІРКАХ - Бобер, Тетяна (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті на матеріалі, зібраному в сучасних середньонаддніпрянських говірках, визначено принципи номінації чоловічих головних уборів. Окреслено теоретичні аспекти дослідження, проаналізовано різночасові етнографічні та лінгвістичні праці науковців, присвячені вивченню теорії номінації в мовознавстві. Увагу зосереджено на мотивологічному підході до аналізу діалектної лексики, який представлено в працях зарубіжних і вітчизняних дослідників. Установлено систему термінів опису зазначеної лексико-тематичної групи. У мовленні старшого покоління зафіксовано репертуар назв чоловічих головних уборів, для якого характерна структурна розгалуженість. У складі досліджуваної лексико-семантичної групи виокремлено семантичні мікрогрупи, компоненти яких об’єднано на підставі спільної семантики і протиставлено за диференційними ознаками: час носіння, матеріал виготовлення, колір, спосіб виготовлення та крій. Визначено мотиваційні ознаки, що вплинули на номінацію, установлено основні мотиваційні моделі та проаналізовано словотвірні засоби одиниць названої лексико-семантичної групи. Принципи номінації сформовані на підставі узагальнення мотиваційних ознак, що є основою питомих слов’янських назв і зумовлені особливостями життя мовців, передають їхній практичний досвід.