WPŁYW CZYNNIKÓW SOCJOLINGWISTYCZNYCH NA WZRASTAJĄCY PRESTIŻ GWAR W ZACHODNIEJ WIELKOPOLSCE - Cemborowski, Bartosz (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Artykuł opisuje fenomen wzrastającego w ostatnim czasie prestiżu gwar wielkopolskich. W tekście scharakteryzowane zostało tytułowe zjawisko w powiązaniu z czynnikami socjolingwistycznymi, które je powodują. Na zaistniałą sytuację najbardziej wpływa wiek respondentów, mniej istotne okazują się takie czynniki jak: płeć, miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania, wykształcenie, zawód i pochodzenie społeczne. Materiał, który posłużył do analizy, został zebrany za pomocą wywiadu otwartego i ankiet wśród informatorów w zachodniej Wielkopolsce (zamieszkujących wsie na terenie powiatu międzychodzkiego).