УКРАЇНСЬКІ ПРАВОВІ МОНОМІАЛИ В ЮРИДИЧНИХ ДОКУМЕНТАХ - Чайка, Оксана; Остапенко, Яна (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Статтю присвячено оглядовому описові правових мономіалів (термінів) в українській мові, зокрема, особливо сфокусовано на їх використанні в юридичних документах. Договірне право, нормативно-правові акти в українському законодавстві, договори, контракти, позови до суду та ін. як матеріал для дослідження перебували в полі зацікавлень багатьох вітчизняних і світових науковців. У більшості випадків поняття «термін» є стрижневим для розвідок такої природи, хоч питання його лінгвістичної дефініції так і не набуло одностайності з-поміж представників академічної спільноти. Тому в нашій статті зроблено короткий огляд українських правових мономіалів – одно-, дво-, три- і багатокомпонентних правових термінів – на основі класифікації для термінологій під час роботи з фаховими мовами, яку запропонувала Оксана Чайка (2019). Українські правові мономіали є синтаксичною конструкцією, що утворена об’єднанням двох і більше термінів (компонентів) на основі підрядного граматичною зв’язку – узгодження, керування або прилягання. Граматично той термін (компонент), що є семантично головним елементом, постає ядром правового мономіала. Залежно від морфологічного вираження стрижневого терміна (компонента), правові мономіали в українській мові диференційовано на такі: (а) субстантивні; (б) ад᾽єктивні; (в) дієслівні; (г) прислівникові.