СТРУКТУРНО-ДЕРИВАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОКАЗІОНАЛІЗМІВ (НА МАТЕРІАЛІ ФЕНТЕЗІЙНИХ ТВОРІВ ДЛЯ ДІТЕЙ І ЮНАЦТВА) - Шитик, Людмила; Юлдашева, Людмила (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Статтю присвячено аналізові структурно-дериваційних особливостей авторських новотворів у жанрі дитячого та юнацького фентезі. З’ясовано сутність жанру фентезі й окреслено основні характеристики фентезійних творів. Витлумачено зміст поняття «оказіоналізм», проаналізовано наявні класифікації. Акцентовано увагу на тому, що кожен авторський новотвір функціює як джерело знань, ключ до розуміння вигаданої автором оригінальної культури, етносу, слугує для розуміння цінностей, традицій, звичаїв. Доведено, що на позначення нових реалій «іншого» світу автори-фентезійники використовують уже відомі слова з іншою семантикою та вигадують нові, щоб позначити речі, яких у реальному житті не існує. З’ясовано, що оказіональні номінативні одиниці утворені морфологічним (суфіксальним, префіксальним, складанням) та неморфологічним (лексико-семантичним, морфолого-синтаксичним і лексико-семантичним) способами словотворення.