НОВІТНЯ ПЕРИФРАСТИЧНА СФЕРА: ОНОМАСІОЛОГІЧНЕ ТЛО, КОНОТАТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Степаненко, Микола (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті різновекторно досліджено перифрастичні утворення, що послідовно й конкретно відображають зміни, пов’язані з різними сферами суспільного буття, з діяльністю тих людей, які безпосередньо чи опосередковано причетні до державотвірних процесів, до виходу України на міжнародну арену. Перифрастичний корпус диференційовано на два семантичні типи: «Людина», «Суспільний розвиток». У складі кожного з них вичленувано поліфункційні щодо значення перифрастичні поля з набором їхніх конкретних репрезентантів, з-поміж яких домінують негативно конотовані номінування. Визначено детерміновані екстралінгвальними причинами маркери пейоративності й мовні засоби експлікування їх. Доведено, що негативна обарвленість описових структур зумовлена складністю політичного життя в Україні, існуванням у державі різних політичних сил, які неоднозначно оцінюють її сучасний стан і не мають спільного погляду щодо її майбутнього.