ЛІНГВОКОГНІТИВНІ ПАРАМЕТРИ ЕТНІЧНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - СЕЛІВАНОВА, Олена (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
У статті розглянуто проблему етнічної ідентичності з огляду на дискусійність кваліфікації етносу в сучасних гуманітарних науках. Ідентичність має особистісний і соціальний аспекти: перший пов’язаний з уявленнями про себе як про члена групи, другий формує такі уявлення як похідні від усвідомлення людиною причетності до якоїсь групи зважаючи на взаємодію з представниками інших груп. Визначено такі лінгвокогнітивні параметри етнічності, як етнічний характер, темперамент, колективне позасвідоме, етносвідомість, що містить етнічні почуття й менталітет. Етнічний характер виявляється у стереотипах сприйняття, відчуття, поведінки і встановлюється не лише шляхом самооцінки, а й на підставі стереотипізації рис характеру представниками інших етносів. Етнічний темперамент визначено як певний стандартний спосіб реагування на конкретну ситуацію, властивий більшій частині представників етносу. Параметр етносвідомісті є віртуальним явищем, адже свідомість є індивідуальною, проте кожний етнос має власні найбільш виразні психологічні риси, найбільш актуалізовані концептуальні структури, сукупність оцінок і способів категоризації світу та внутрішнього рефлексивного досвіду, що становлять колективний «дух» народу. У межах етносвідомості виокремлюють етнічні почуття як емоційне ставлення людей до власного етносу й інших етносів, їхніх інтересів і цінностей, а також етнічний менталітет, що являє собою спосіб мислення чи характер процесу мислення народу. Колективне позасвідоме як параметр етнічності є успадкованою й незмінною сукупністю психічних процесів, які не належать до сфери свідомості, а лише виявляються в ній у вигляді архетипів і зумовлені родовою пам’яттю людини. Усі ці параметри мають вербальну реалізацію у вигляді категорій культурної граматики, констант культури, позначень етнічних стереотипів, прецедентних феноменів, архетипів і символів, специфіки комунікативної поведінки.