АКТИВІЗАЦІЯ ВАРІАНТНИХ ФОРМ СЛОВОЗМІНИ ІМЕННИКІВ ТА ЧИСЛІВНИКІВ У СУЧАСНОМУ ТЕЛЕМЕДІЙНОМУ ДИСКУРСІ - ЗАЙЦЕВА, Олена (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
У статті проаналізовано найпоширеніші сучасні тенденції вживання словозмінних форм іменників та числівників у сучасному телемедійному дискурсі, виявлено активізацію вживання варіантних вторинних форм зазначених іменних частин мови.У ході дослідження зʼясовано, що мовці сучасного ефірного мовлення обирають переважно вторинні паралельні форми словозмінної парадигми іменників чоловічого роду ІІ відміни однини. У словозмінній парадигмі числівників, що реалізовані в мовленні тележурналістів українських каналів, відстежено тенденцію на користь вибору вторинних паралельних флексій у формі давального відмінка, у формі орудного відмінка та з прийменником у формі місцевого відмінка. Спостережено, що носії телевізійного професійного мовлення свідомо вживають відмінкові форми виразніші, оригінальніші та такі, що відповідають автохтонним ознакам української мови.