СЛОВОТВІРНІ ТА СИНТАКСИЧНІ ТЕРМІНОГНІЗДА ЯК ВИЯВ СИСТЕМНОСТІ ТЕРМІНОЛОГІЇ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ Й ВИБОРЧИХ ПРОЦЕДУР АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Старченко, О. А. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2016)
Статтю присвячено аналізу синтаксичних та словотвірних терміногнізд в найменуванні виборчого процесу й виборчих процедур англійської мови, які є основним виявом системності досліджуваної термінології. Словотвірне терміногніздо являє собою сукупність усіх спільнокореневих слів, породжених мотивувальною основою базового терміна. Синтаксичне терміногніздо є складним поєднанням синтаксичних синтагм і синтаксичних парадигм. Синтаксична синтагма − це відкрита структура словосполучень, послідовно пов’язаних між собою відношеннями похідності. Синтаксичну парадигму становить сукупність усіх безпосередніх похідних словосполучень того чи того твірного. Синтаксичні гнізда термінів ґрунтуються на гіперо-гіпонімічних відношеннях, які також відбивають системні відношення між фаховими поняттями. Найпотужніший потенціал у творенні дериватів і розгалужених словотвірних та синтаксичних терміногнізд у термінології виборчого процесу й виборчих процедур англійської мови мають базові терміни to elect та a / the vote.