ФОРМАЛЬНО-СЕМАНТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ У СФЕРІ НЕОФІЦІЙНОЇ АНТРОПОНІМІЇ ВІННИЧЧИНИ - Павлюк, В. А. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2016)
У статті проаналізовано формально-семантичні трансформації у сфері неофіційної антропонімії Вінниччини, зокрема народну етимологію, десемантизацію та низку часткових формально-семантичних перетворень у середовищі живого народного мовлення. Власне народна етимологія лексеми полягає в трансформації кореня, а некоренева народна етимологізація знаходить вияв у заміні морфем (переважно кінцевих) на більш звичні. Розглянуто такі формальні трансформації, як специфічні усічення, елімітація морфеми або неструктурних частин слова. Окрему проблему формально-семантичних перетворень оказіонального характеру становлять умовно вмотивовані прізвиська. Деетимологізація спричинена низкою процесів формального плану: заміна морфем (переважно кінцевих), морфемне спрощення, трансформація закінчення шляхом їх заміни на більш звичне або нульове та ін. Проаналізовано також часткові конкретні семантичні та формальні процеси у сфері переважно умовно невмотивованих неофіційних найменувань людини, якими є втрата службових морфем, послугування малопродуктивними суфіксами та уніфіксами, використання маловідомої апелятивної або онімної лексики, заміна однієї кореневої форми на іншу тощо.