УСКЛАДНЕНІ ФОРМИ ПРОСТОГО ДІЄСЛІВНОГО ПРИСУДКА В СЕРЕДНЬОНАДДНІПРЯНСЬКИХ ГОВІРКАХ - Мартинова, Г. І. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2016)
У статті вперше розглянуто ускладнені форми простого дієслівного присудка в ареалі середньонаддніпрянського говору в цілому. Дослідження здійснено за матеріалами діалектних текстів, а це дає повнішу й об’єктивнішу інформацію про структурно-граматичну, семантичну й функціонально-стилістичну специфіку розглянутих одиниць, засвідчує їхнє місце в досліджуваній системі. Виявлено, що ускладнені форми простих дієслівних присудків у середньонаддніпрянських говірках виникають унаслідок функціювання додаткових граматичних засобів: часток, так званих «порожніх слів» чи повторення форм, які передають найрізноманітніші відтінки предиката. У всіх середньонаддніпрянських говірках мовці найчастіше вживають з цією метою частки, що надають присудку різних стилістичних відтінків, причому специфіка досліджуваних говірок полягає в одночасному використанні часток зі спонукальною, модальною, обмежувально-видільною та підсилювальною семантикою. Ускладнені прості дієслівні присудки, утворені шляхом повторення дієслів, є засобом вираження тривалої, повторюваної чи інтенсивної дії, або називають періодичну дію з результативним значенням, а при наявності частки не з відтінком сумніву в тому, що дія матиме якісь наслідки. Ускладнені присудки-ідіоми виявлені зрідка, здебільшого вони характеризують особистість комуніканта чи увиразнюють висловлення.