НАЗВИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ В НАРОДНІЙ ГЕОГРАФІЧНІЙ ТЕРМІНОЛОГІЇ ЛІВОБЕРЕЖНОЇ ЧЕРКАЩИНИ - Задорожня, І. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
статті представлено процеси номінації земельної ділянки, призначеної для обробітку що становить окрему лексико-семантичну групу як частину термінологічної системи народної географії. До аналізу залучено матеріали власних польових експедицій останніх років, що охоплюють говірки Лівобережної Черкащини, які стали основою сучасної літературної мови. Виявлено відмінні від літературного стандарту назви, простежено мотиваційні моделі творення, засвідчено походження номенів, що становлять ядро словотвірного ланцюжка. Відзначено розширення семантики та переходу лексем з інших тематичних груп до системи народної географічної термінології. Більшість представлених назв земельної ділянки в лівобережних середньонаддніпрянських говірках є архаїчними, і для процесів номінації продуктивними залишаються однослівні номени, які характерні для термінологічних систем. Водночас народна географічна термінологія поступово зникає з активного вжитку діалектоносіїв з плином часу чи через рушійні процеси в навколишньому середовищі, що породжує заміну сталих однослівних номенів прийменниковоіменниковими конструкціями та описовими назвами.