СИСТЕМА ЗАЙМЕННИКОВИХ ГРАМАТИЧНИХ ФОРМ ЗА ТЕКСТОГРАФІЧНИМИ ДАНИМИ ГОВІРКИ - Громко, Т. В. (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті описана система займенникових форм, зафіксованих в усному мовленні української степової говірки села Піщаний Брід Добровеличківського району Кіровоградської області. Засвідчений матеріал репрезентує багато граматичних особливостей, що сприяє лінгвістичній інтерпретації говірки як мовної системи через репертуар релевантних структурних рис, їхні системні зв’язки в контекстах тощо. Аналіз текстів як комунікативно зумовлених діалектних характеристик мовлення показав переваги в діагностиці спонтанних виявів у різноманітних виражальних конструкціях. У досліджених текстах займенникові форми виявляють як релевантні риси степового говору південно-східного наріччя української мови, так й окремі граматичні вузькодіалектні явища. З’ясовано, що займенникова словозміна в говірковому дискурсі зумовлена в основному фонетичними явищами та аналогійними впливами. Опис займенників як складників граматичної системи говірки спроєктований на застосування сучасних лінгвістичних дослідницьких процедур, що забезпечить екстраполяцію моноговіркових займенникових форм у подальших діалектологічних морфологічних студіях.