КОМУНІКАТИВНО-ПРАГМАТИЧНІ ДОМІНАНТИ МОВОСТИЛЮ ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ (НА МАТЕРІАЛІ ГУМОРЕСКИ «ВІН І ВОНА») - Руснак, Юлія (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті уведено термін «комунікативно-прагматичні домінанти» на позначення сталих мовних засобів, які привертають увагу читача, впливають на його розум і почуття. Комунікативно-прагматичні домінанти є межею в художньому дискурсі, що має двоїсту структуру (лівобічний та правобічний контексти), вони розставляють акценти в дискурсі, акцентують на важливій для читача інформації. Наукова розвідка відповідає прагматичному аспектові художнього тексту, пов’язаному з площиною текст – читач. Матеріалом дослідження послугував художній текст раннього періоду творчості О. Кобилянської – гумореска «Він і вона», що має низку специфічних рис. Зазвичай у художньому дискурсі буковинської письменниці комунікативно-прагматичною домінантою є слово ні, що слугує еквівалентом окличного речення, самостійно оформленого або в складі складного, бере участь в емоційно забарвленому дискурсі. Комунікативно-прагматичними домінантами у квазідіалогах постають еквіваленти речень ні, Та ні!, протиставлення-заперечення Але ні, графічно підкреслене Але – ні, конструкції на основі апосіопезису Я…ні! У мовленні героїні наявні діалектні особливості буковинських говірок, роздумам героя властиві алюзії на твори європейських письменників.