КОНФЛІКТОГЕННА СТРАТЕГІЯ ДИСКРЕДИТАЦІЇ ТА ТАКТИКИ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ В СУЧАСНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Овсієнко, Леся; Обіденко, Альона (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті схарактеризовано ключові тактики конфліктогенної стратегії дискредитації в сучасному політичному дискурсі, описано їх реалізацію в мовленні політичних діячів. Політичну комунікацію розглянуто крізь призму інтеракції владних інститутів із суспільством у контексті ментальності окремого народу. Узагальнено напрацювання вчених у сфері досліджень полі- тичного конфлікту, останній позиціоновано як протиборство політичних інтересів із залученням різноманітних комбінацій тактик із єдиною метою – переконати опонента / аудиторію у власній безапеляційності. Проаналізовано комплекс чинників, що зумовлюють успішність провадження маніпулятивного впливу на адресата. Проаналізовано й подано стислі дефініції найтиповіших тактик конфронтаційної стратегії маніпуляції. Виявлено, що найбільш уживаною є критика, яка не тільки викликає сумніви, але й слугує тригером до розпалювання негативних емоцій, що паралізують здатність аналізувати й раціонально мислити. Тісно пов’язаною з критикою визначено тактику перетворення нейтральних контекстів у контексти зі знаком мінус. Схарактеризовано тактику поляризації, що ґрунтується на залученні стереотипів суспільної свідомості, які є кардинально протилежними. Когнітивну дискредитацію витлумачено як найзавуальованіший вид впливу влади на адресанта, що руйнує довіру до опонента.