НАЗВИ ПОКРІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ У БОЙКІВСЬКИХ ГОВІРКАХ - Чаган, Оксана (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Лексика українських говірок належить до найбільш нестійких рівнів мови, перебуваючи під впливом суспільного життя людей та обʼєктивної реальності. З огляду на це особливого значення набуває системне вивчення будівельної лексики говірок, адже назви реалій будівництва зберігають тісний звʼязок з денотатами, а тому перебувають під впливом багатьох позамовних чинників. Незважаючи на те, що лексика традиційного сільського будівництва систематично потрапляла до кола зацікавлень багатьох українських лінгвістів, однак залишається досі недостатньо вивченою, зокрема на матеріалі бойківських говірок. У статті розглянуто функціювання назв покрівельних матеріалів як сегмента будівельної лексики бойківських говірок. Зʼясовано походження лексичних одиниць, виявлено типові мотиваційні ознаки для творення назв покрівельних матеріалів, окреслено способи номінації. У результаті дослідження встановлено, що типовими мотиваційними ознаками для творення назв покрівельних матеріалів є ‘матеріал виготовлення’, ʻдіяʼ, ʻкількістьʼ. Продуктивними способами номінації назв покрівельних матеріалів є афіксальний, безафіксний, аналітична номінація, семантична деривація. Більшість назв має прасловʼянські корені. Деякі назви покрівельних матеріалів запозичені з німецької, польської, словацької мов чи утворені від запозичених назв на власне українському ґрунті. Засвідчені лексеми функціонують у літературній мові.