FANPAGE JAKO AMATORSKI SŁOWNIK GWAROWY - Osowski, Błażej (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Artykuł opisuje, jak w nowych mediach (Internecie) adaptowane są tradycyjne formy opracowania słownictwa gwarowego. Na Facebooku odnaleźć można liczne fanpage’e poświęcone tematyce gwarowej. Należy do nich Dawniej tutej – gwara wielkopolska, z którego pochodzi analizowany materiał. Adaptując terminologię tradycyjnej leksykografii, w artykule analizie poddano układ haseł oraz budowę artykuł hasłowego. W porównaniu ze słownikami papierowymi zwraca uwagę udział elementów graficznych oraz uwzględnienie potrzeb oraz możliwości percepcji odbiorcy.