ЛЕКСИКА НА ПОЗНАЧЕННЯ РИС ХАРАКТЕРУ Й ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ В «СЛОВНИКУ СЕРЕДНЬОНАДДНІПРЯНСЬКИХ ГОВІРОК» - Мартинова, Ганна; Щербина, Тетяна (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
У статті на матеріалі «Словника середньонаддніпрянських говірок» репрезентовано лексичний склад і семантичні особливості найменувань рис характеру й пов᾽язаних із ними особливостей поведінки людини, проаналізовано структуру й специфіку номінації оцінних найменувань осіб. Засвідчені як специфічні, відмінні від літературно нормативних, назви, так і ті, що стали надбанням української літературної мови. Структурне ядро аналізованих оцінних номенів становлять однослівні атрибутивні назви, периферію – оцінні іменники, марковані в основному спільним родом; засвідчено вторинні номени, що постали внаслідок метафоризації. Для позначення поведінкових виявів людини діалектоносії використовують емоційну дієслівну лексику, часто ситуативні індивідуальні новотвори. Частотним засобом найменувань людини за її характером та особливостями поведінки є порівняльні конструкції, фразеологічні одиниці. Відзначено вживання багатьох синонімічних емоційно-оцінних назв одного поняття. Лексичну й семантичну варіативність вичвлено як щодо різних зон і груп говірок середньонаддніпрянського діалекту, так і в межах однієї говірки.