АНТРОПОНІМИ-ЖІНОЧІ ІМЕНА В СКЛАДІ УКРАЇНСЬКИХ ПАРЕМІЙ: КВАНТИТАТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Лонська, Людмила (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2021)
Статтю присвячено лінгвостатистичному дослідженню антропонімів-жіночих імен у структурі українських паремій. Усього виявлено 42 оніми, сума абсолютних частот яких становить 139. З’ясовано, що найвищу частотність має ім’я Параска та його фонетико-лексико-словотвірні варіанти: Парася, Параня, Паша (38; 15,5 %). Друге місце за абсолютною частотою посідає онім Настя (Наця) – 12 (28 %), третє – Хима (11, що становить 26 %). Із 42 онімів, ужитих у прислів’ях, лише 4 мають абсолюту частоту, вищу за 10; 17 антропонімів мають абсолютну частоту 1 (2,3 %). Абсолютна частота застарілих одиниць, які сьогодні вийшли з ужитку, – 68, що становить 48,9 %. Визначено й середню частоту досліджуваних онімів (3, 309). Виокремлено варіаційний ряд антропонімів, на основі якого визначено їхні ранги. Установлено, що найнижчий (9) ранг мають варіанти з абсолютною частотою 1, найвищу – з абсолютною частотою 16 (42 ранг). Характеристика антропонімів засвідчує, що більшість із них не індивідуалізує особу, а має узагальнене значення: указує на людину загалом, її риси, вдачу, поведінку, спосіб життя тощо. Більшість паремій побудована на фонетичних асоціаціях, де вибір імені умовлений мікротекстом.