МОВНІ СТЕРЕОТИПИ РАДЯНСЬКИХ ЗМІ, ЇХНЯ РОЛЬ У ФОРМУВАННІ СУСПІЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ (НА ПРИКЛАДІ ЖУРНАЛЬНОЇ ПРЕСИ УРСР 1950–1980 РР.) - КОЛІСНИК, Юрій (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
На прикладі журнальної преси УРСР досліджено вплив комуністичної лексики на формування свідомості радянських громадян, показано роль ЗМІ у вихованні “нової людини”. Дієвим засобом у цьому був лінгвогіпноз, суть якого – у перманентному повторенні усталених фраз, висловів, які стереотипізували й уніфікували мислення громадян. Вирішення поставлених ідеологічних завдань досягали через пресу, яка допомагала програмувати поведінку громадян, насаджувала суспільству усталену систему цінностей, моральних імперативів та ідеалів. До методів, котрими послуговувалися ЗМІ, належали логічні, психологічні, дезінформаційні. Значну роль у зомбуванні мас відігравала новомова, котра сприяла впровадженню тоталітарної ідеології. Виховання в громадян морально-етичних норм поведінки слугувало ефективною стратегією державного управління, дієвим засобом перетворення індивіда на “гвинтик” комуністичної системи, усувало здатність до критичного аналізу. Перебуваючи в інформаційному полоні, особистість мимоволі виконувала запрограмовані дії. У такий спосіб регулювали перебіг соціально-економічних, політико-ідеологічних та культурно-духовних процесів, зокрема здійснювали зросійщення, денаціоналізацію, знищували національну пам’ять.