ТЕМПОРАЛЬНІСТЬ У ДІАЛЕКТНОМУ ТЕКСТІ-ОПОВІДІ: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ (на матеріалі гуцульської говірки села Богдан Рахівського району Закарпатської області) - ЮСІКОВА, Олена (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
Стаття присвячена аналізу деяких особливостей функціонування темпоральних синтаксем у структурі діалектного тексту-оповіді. Аналіз здійснено в межах синтаксичної системи гуцульської говірки села Богдан Рахівського району Закарпатської області. Темпоральні адвербіативи розглянуті як основні засоби вираження темпоральності в межах тексту. Цікавою особливістю є представлення відношень темпоральної одночасності в тексті через контраст між двома точками на осі часу. Досліджуваний діалектний матеріал демонструє роль часового протиставлення, на основі якого побудована в діалектному тексті-описі характеристика груп ситуацій, зокрема простежено в тексті функціювання означально-часової ситуації, що змінює залежно від інтенцій мовця часову і якісну визначеність. У тексті категорія часу представленою такою, що підпорядкована особистості людини як творця дискурсу. Часові маркери надають подіям якісних характеристик, і самі мають у тексті якісну визначеність. Кожні дві семантично-елементарні ситуації, з порівняння яких починається усвідомлення людиною себе у світі, визначають відповідний відрізок часу, обмежують час і характеризують його. Характеристику предметів за часовим маркером реалізовано часовими детермінантами, що функціонують як атрибутивні синтаксеми на семантико-синтаксичному рівні мови. У статті увага зосереджена також на явищі повторів синтаксем, повторенні семантично-елементарних ситуацій із синонімічними часовими маркерами тощо.