РОБОТА НАД УКЛАДАННЯМ ХРЕСТОМАТІЇ УКРАЇНСЬКИХ ГОВІРОК ДОНЕЧЧИНИ - КЛИМЕНКО, Наталія (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
У статті викладено основні етапи роботи та засади, на підставі яких укладено Хрестоматію українських говірок Донеччини. Розкрито роль кафедри української мови та прикладної лінгвістики Донецького національного університету в роботі над створенням цієї праці. Розглянуто основні принципи записування, розшифрування й упорядкування діалектних текстів у зазначеному збірнику. Проаналізовано спосіб реконструкції діалектних записів у Хрестоматії за допомогою спрощеної фонетичної транскрипції, що дає уявлення про найважливіші риси українських говірок Донеччини на всіх структурних рівнях у тому вигляді, у якому вони збереглися на початку ХХІ століття, а також зазначено, наскільки паспортизовано досліджуваний фактичний матеріал. Цінність запропонованих текстів посилює те, що вони є розшифрованими записами з майже зруйнованих або дуже пошкоджених унаслідок воєнних дій на Сході України населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, а також на нині тимчасово окупованих територіях Донецької області. Стаття містить діалектні матеріали, що відображають риси сучасного діалектного мовлення Донеччини, евристично цінного для дослідження української діалектної мови в цілому. Вони є зразком новостворених українських говірок та незаперечним аргументом не тільки їх існування, а й активного функціонування в Донецькій області.