ПОДОВЖЕННЯ ПРИГОЛОСНИХ В АРЕАЛІ СЕРЕДНЬОНАДДНІПРЯНСЬКИХ ГОВІРОК (у світлі діалектного тексту) - МАРТИНОВА, Ганна (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
Стаття продовжує низку публікацій автора щодо походження середньонаддніпрянського діалекту, обґрунтування типових рис його системи на тлі ознак інших говорів, чіткої локалізації засвідчених вкраплень, властивих суміжним діалектам, їхніх якісних та кількісних характеристик, спорадичності чи системної зумовленості. За матеріалами Атласу української мови та зв’язних діалектних текстів систематизовано й удокладнено інформацію про специфіку вияву, функціювання та поширення однієї з вирізнювальних фонетичних рис середньонаддніпрянського ареалу – подовження приголосних, що виникло у зв’язку з історичними змінами, зокрема занепадом зредукованих і прогресивною асиміляцією в скупченнях «приголосний + й». Представлений аналіз переконує в тому, що наявність / відсутність подовжених приголосних [д], [т], [з], [с], [л], [н] [ч], [ж], [ш] в іменниках середнього, зрідка жіночого і чоловічого родів, а також в орудному відмінку однини іменників жіночого роду з основою на один приголосний, формах дієслова лити, кількох прислівниках яскраво ілюструє визначальну ареалогічну тенденцію розвитку середньонаддніпрянських говірок: центр – периферія. У центрі досліджуваного ареалу (говірки північної, центральної, східної зон) засвідчено послідовне збереження подовжених приголосних, очевидно, підтримуване загальною тенденцією до перетворення скупчення приголосних на морфемних швах у гемінати; випадки стягнення в типових середньонаддніпрянських говірках одиничні. У південній зоні досліджуваного континууму (говірки мішаного та мішано-перехідного типів, у яких переважають риси середньонаддніпрянського діалекту) випадки дегемінації трапляються спорадично й безсистемно У західній зоні (перехідні говірки середньонаддніпрянсько-волинського, середньонаддніпрянсько-подільського типів) поряд із функціюванням гемінатів засвідчено їх стягнення, що має системний вияв поряд із іншими подільськими чи волинськими рисами.