ДІАЛЕКТНІ ОСОБЛИВОСТІ МОВИ ІСТОРИЧНИХ ТВОРІВ А. КАЩЕНКА - ДРАГАН, Юлія (Linguistic Bulletin (Movoznavchyi Visnyk), 2018)
У статті простежено характерні риси нижньонаддніпрянських говірок і мови історичних творів А. Кащенка, зумовленість ідіостилю письменника питомим мовним оточенням. Діалектні особливості мови творів митця схарактеризовано передовсім на основі лексики, тому що вона відображає самобутні риси авторського мовлення, що посилюють виражальні можливості мови, стилістично увиразнюють і емоційно наснажують текст. Основну увагу приділено аналізу діалектних особливостей мови історичних творів письменника. У висновках відзначено, що зафіксовані діалектизми в мовотворчості А. Кащенка репрезентують національну картину світу жителів Нижньої Наддніпрянщини, відтворюють культуру українського етносу. За результатами дослідження встановлено, що в історичних творах митця яскраво відображені фонетико-морфологічні особливості, притаманні нижньонаддніпрянським говіркам. Перспективу подальших досліджень вбачаємо у потребі простежити й осмислити здобутки мовознавства в галузі вивчення діалектних елементів у творах інших письменників кінця ХІХ – початку ХХ століття.